Συχνά ερωτήματα γονέων για τα εμβόλια.

Σιαμά Έλλη, ειδικός παιδίατρος, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού

Συχνά ερωτήματα γονέων για τα εμβόλια.
Σιαμά Έλλη, ειδικός παιδίατρος, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού

1. Τι είναι τα εμβόλια και πώς δουλεύουν;
Τα εμβόλια δημιουργούνται από απενεργοποιημένους οργανισμούς ή τμηματά τους που έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν το σχηματισμό αντισωμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να προκαλούν τη νόσο, ώστε όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με τον μικροοργανισμό που προκαλεί τη νόσο, η άμυνα του να δουλέψει αποτελεσματικά και να αποτρέψει με τον τρόπο αυτό τη νόσηση.
Βασική παράμετρος για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην κοινότητα είναι η λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Αυτό σημαίνει ότι κάποια άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για συγκεκριμένα νοσήματα όπως πολύ μικρά μωρά ή ηλικιωμένοι ή καρκινοπαθείς κλπ προστατεύονται αν οι γύρω τους είναι εμβολιασμένοι και επομένως δεν προσβάλλονται και δε μεταδίδουν τη νόσο. Ανάλογα με την επιθετικότητα και μεταδοτικότητα κάθε νόσου απαιτείται άλλοτε διαφορετικό ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού για να επιτυγχάνεται αυτό. Πχ στην ιλαρά λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας απαιτείται κάλυψη του πληθυσμού πάνω από 80% για να μην κινδυνεύουν οι ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν αντισώματα.

2. Εμάς οι παππούδες μας δεν έκαναν τόσα εμβόλια. Γιατί σήμερα χρειάζονται όλα αυτά;
Παλιότερα η νεογνική και παιδική θνησιμότητα ήταν αυξημένη. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι υπέφεραν από νοσήματα που σήμερα προλαμβάνονται και τις επιπλοκές τους. Η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής αλλά κυρίως τα εμβόλια συνέβαλαν στην αύξηση του μέσου όρου ζωής, στη μείωση της παιδικής και νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας και στην εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων από έξοδα για την περίθαλψη και αποκατάσταση πασχόντων.

3. Πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εμβολίων;
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ελέγχει και διασφαλίζει την ασφάλεια των εμβολίων σε κάθε βήμα της κατασκευής και κυκλοφορίας τους. Ελέγχει τα ερευνητικά πρωτόκολλα και τα αποτελέσματά τους, τις προδιαγραφές ποιότητας (οι οποίες είναι πολύ αυστηρές) και τα παρακολουθεί στενά μετά την κυκλοφορία τους.

4. Πειράζει αν καθυστερήσω κάποια εμβόλια ή ακολουθήσω ένα εναλλακτικό σχήμα εμβολιασμών;
Η καθυστέρηση εμβολίων ενέχει κινδύνους καθώς το άτομο σε ευάλωτη ηλικία παραμένει μεγαλύτερο διάστημα εκτεθειμένο στη νόσο χωρίς την προστασία του εμβολίου. Σε άλλες ηλικίες μπορεί η πιθανότητα για παρενέργειες να είναι αυξημένη. Δεν υπάρχει απόδειξη για όφελος ή αποτελεσματικότητα.

5. Έχω ακούσει ότι στα εμβόλια περιέχονται τοξίνες.
Στα εμβόλια εκτός από τα αντιγόνα από τον μικροοργανισμό περιέχονται και μικροποσότητες ουσιών οι οποίες χρησιμεύουν στο να διατηρείται το περιεχόμενο στην κατάλληλη δομή αλλά και χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης. Αν παρατεθούν τα συστατικά οποιουδήποτε φαρμάκου ή και φαγητού υπό μορφή λίστας συχνά ακούγονται τρομακτικά στην πραγματικότητα όμως έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος και τα καθιστά απολύτως ασφαλή.

6. Μπορεί το αμυντικό σύστημα των παιδιών να διαχειριστεί τόσα εμβόλια; Δε θέλω να το φορτώσω.
Η άμυνά μας καθημερινά έρχεται σε επαφή με χιλιάδες αντιγόνα τα οποία επεξεργάζεται συνεχώς. Τα αντιγόνα που περιέχονται στα εμβόλια συγκριτικά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Επιπλέον ένας μικροοργανισμός περιέχει πολύ περισσότερα αντιγόνα από αυτά που περιέχονται στα εμβόλια, επομένως και από αυτή την άποψη καλύτερα η επαφή της άμυνας με το εμβόλιο παρά με τον άγριο μικροοργανισμό.

7. Μπορεί το παιδί να κάνει μπάνιο σήμερα που εμβολιάστηκε;
Ναι μπορεί. Παρότι δεν έχει κάποια επιστημονική βάση, για κάποιο λόγο η συγκεκριμένη ερώτηση είναι αρκετά συχνή.

8. Έχω διαβάσει στο ίντερνετ για τη συσχέτιση κάποιων εμβολίων με τον αυτισμό.
Αυτή η φήμη ξεκίνησε από μια δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, η οποία ανακλήθηκε και ο συγγραφέας της έχασε και την άδειά του καθότι είχε αναληθή στοιχεία. Από τότε έχουν γίνει πολλαπλές τεράστιου μεγέθους μελέτες οι οποίες απέδειξαν πολλάκις ότι αυτό είναι εντελώς ανυπόστατο αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Αντιεμβολιαστικοί κύκλοι για δικά τους συμφέροντα χρησιμοποιούν το φόβο των γονιών για να επιτύγχουν δικές τους ατζέντες.

9. Πέρυσι που εμβολιάστηκα αρρώσταινα συνέχεια.
Αυτό ακούγεται ιδίως για το εμβόλιο της γρίπης. Δεν υπάρχει στατιστικά τέτοια απόδειξη. Επιπλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται το φθινόπωρο όπου η νοσηρότητα είναι αυξημένη. Επιπρόσθετα κανένα προληπτικό μέτρο σε οποιοδήποτε τομέα δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αξία του, όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με τη ζώνη του αυτοκινήτου. Τα εμβόλια δεν προκαλούν τη νόσο από την οποία προστατεύουν.

10. Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για τα εμβόλια;
Καλό είναι να μην πει ο γονιός ψέμα ότι δε θα κάνει εμβόλιο, ούτε να χρησιμοποιεί τα εμβόλια σαν απειλή αν δεν είναι φρόνιμο. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο παιδάκι θα ήταν καλό να ενημερώσει για την αξία τους. Είναι εντάξει αν το παιδάκι φοβηθεί και κλάψει ή να φέρει μαζί κάποιο αγαπημένο παρηγορητικό αντικείμενο. Μπορεί να κάτσει στην αγκαλιά του γονέα και αυτός στο τέλος να το επιβραβεύσει για το θάρρος του.

MK Design Studio