Σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά

Δρ. Μιχαλής Πογώνης
Παιδοχειρουργός

70.000 περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά κάθε έτος στις ΗΠΑ. Η πιθανότητα για σκωληκοειδίτιδα έχει εκτιμηθεί κατά 8.7% στα αγόρια και 6.7% στα κορίτσια. Εξαιρετικά χαμηλή επίπτωση στη νεογνική περίοδο με μια μέγιστη επίπτωση μεταξύ των ηλικιών 12 ως 18 ετών.

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μακρύ, αληθές εκκόλπωμα με στενό αυλό. Απόφραξη του αυλού έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη φλεγμονής.

Η αίτια της απόφραξης μπορεί να είναι υπερπλασία λεμφικού ιστού, κόπρανα, ξένο σώμα, ή παράσιτα.

Με την αύξηση της ηλικία η συχνότητα αυξάνει με μια αιχμή στους εφήβους που αφορά την αύξηση του λεμφικού ιστού με μείωση μετά από την ηλικία των 30 ετών.

Επιδημιολογική συσχέτιση σύστασης των κοπράνων και σκωληκοειδίτιδας στις αναπτυγμένες χώρες με μεγάλη κατανάλωση τροφών χαμηλών ινών.

• Απόφραξη αυλού της σκωληκοειδούς
• Αύξηση ενδοαυλικής πίεσης
• Αυξημένη συσσώρευση βλέννη
• Βακτηριακός πολλαπλασιασμός
• Η αύξηση της πίεσης αποφράσσει τα λεμφικά και φλεβικά αγγεία με συνέπεια το τοπικό οίδημα.
• Η συνεχής αύξηση της πίεσης διακόπτει και την αρτηριακή ροή με αποτέλεσμα την ισχαιμία, νέκρωση και διάτρηση.
• Εντούτοις, η απόφραξη του αυλού δεν βρίσκεται πάντα στην ιστολογική εξέταση οπότε σε αυτή την περίπτωση η απόφραξη μπορεί να είναι μη μηχανική.
• Τοπική φλεγμονή του τοιχώματος της σκωληκοειδούς από Yersinia, σαλμονέλα, και Shigella και ιούς όπως ο ιός παρωτίτιδας, coxsackievirus Β, και αδενοιούς.
Η φυσική εξέλιξη της μη χειρουργηθείσας οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι συνήθως η διάτρηση και το απόστημα αν και έχει περιγράφει υποχώρηση, υποτροπή και χρόνια σκωληκοειδίτιδα.

Σε διάτρηση, ο ασθενής θα παρουσιάσει περιτονίτιδα.

Τα παιδιά λόγω καθυστερημένης διάγνωσης παρουσιάζουν συχνότερα διάτρηση.

Τα ποσοστά διατρήσεων έχουν αναφερθεί να είναι υψηλά 82% στα παιδιά μικρότερα από 5 έτη και σχεδόν 100% σε παιδιά ηλικίας 1 έτους.

Δρ. Μιχάλης Παγώνης MD
Παιδοχειρουργός

Παιδοχειρουργικό-Παιδοουρολογικό ιατρείο
Τηλ. 99612878
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνέσειο ιατρικό κέντρο
Τηλ. 24641111
Νοσοκομείο Τίμιος Σταυρός
Λάρνακα

MK Design Studio